Здорове харчування — запорука здорової нації. З першого вересня 2021 року в Україні розпочалася реформа шкільного харчування. В опорному навчальному закладі села Першотравневе Визирської громади її почали ще рік тому, коли запланували капітальний ремонт шкільної їдальні з заміною всього обладнання. Новенький харчоблок та їдальню тут урочисто відкрили до Дня знань. В цьому закладі тепер працює й новий персонал. Фахівців підібрали з урахуванням їх досвіду та знань, розповідає комірниця шкільної їдальні Марина Корнієнко.
Марина Корнієнко, комірниця шкільної їдальні
Нашим працівникам дуже подобається нове обладнання, яке тут є, тому вони з великим натхненням все роблять, дуже стараються.
З повною заміною електропроводки на трифазну в харчоблоці Першотравневої школи встановили велику кількість сучасного обладнання. Це нові морозильні камери для зберігання м’ясних та рибних продуктів та холодильні камери для зберігання молочних продуктів та овочів. Тут з’явилося професійне кухонне електрообладнання: картоплечистка, м’ясорубка, овочерізка, плити, духовки та багато іншого, що дозволяє раціонально використовувати час на приготування різноманітних страв, які заявлені у двотижневому меню їдальні.
Марина Корнієнко, комірниця шкільної їдальні
Потрібно більше овочів і фруктів, все це необхідно приготувати. Кожен день важливо давати дітям молочні продукти, але наші діти просто сир їсти не будуть, тому потрібно придумати такі страви, щоб вони його їли. Наші діти приходять та просять смаженої картоплі, тож потрібно їм пояснювати, що це не корисно.
Епоха смаженої картоплі, сосисок та маринованих огірків в шкільних їдальнях пішла у минуле. Реформа шкільного харчування в Україні передбачає використання якісних, корисних й різноманітних продуктів, а також впровадження оптимальних для дитячого організму способів їх приготування. Євген Клопотенко, шеф-кухар, кулінарний експерт, розробив чотиритижневе шкільне меню на 160 страв, яке рекомендовано в рамках реформи шкільного харчування. Ці страви поступово освоюють і в школі села Першотравневе, розповідає Марина Корнієнко
Марина Корнієнко, комірниця шкільної їдальні
Ми робимо рибні котлетки, фрикадельки рибні, тому що так рибу діти не дуже їдять. Нагетси по Клопотенко робили з курки і яловичини. Дітям подобається.
Лілія Балантаєва, в минулому випускниця цього навчального закладу, працює головним кухарем в Першотравневій шкільній їдальні вже другий місяць. Вона дізналася, що в харчоблок набирають кваліфікованих фахівців, пройшла співбесіду та отримала гідну роботу поруч з домівкою. Робочий день Лілії починається з восьмої ранку, за чотири години необхідно приготувати повноцінний обід для дітей молодших класів.
Лілія Балантаєва, головний кухар шкільної їдальні Першотравневого ліцею
О 12:10 до нас приходять діти з першого по четвертий клас.Усе вже має бути готово, компот розлитий по чашках, нарізаний хліб. Діти самі підходять і беруть страви, ми їх привчаємо до самостійності. Тільки першачкам ми підносимо їжу до столів.
Сьогодні в шкільній їдальні Першотравневого ліцею діти можуть покуштувати 30 різноманітних страв, які їм готують на обід протягом двох тижнів. З січня 2022 року різноманітне меню тут буде сплановано на чотири тижні, а кількість корисних страв збільшитися до 60.
Нагадаємо, що голова громади Валерій Стоілакі та керівниця відділу освіти, молоді та спорту Валентина Харламбова взяли участь у роботі другого регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», який відбувся у вересні в м. Одеса.
Авторка: Катерина Гончар.