Архів
Вересень 2024 (13)
Серпень 2024 (48)
Липень 2024 (56)
Червень 2024 (38)
Травень 2024 (64)
Квітень 2024 (56)
ЛАН » Головні події дня » Яким був 2021 рік для Кордонського старостинського округу Визирської ОТГ

Яким був 2021 рік для Кордонського старостинського округу Визирської ОТГ

Яким був 2021 рік для Кордонського старостинського округу Визирської ОТГ

  Кордонський старостинський округ, який увійшов до складу Визирської територіальної громади у 2021 році, має три населених пункти — Кордон, Мар’янівка та Пшонянове. Тут проживає 601 житель та нараховується 313 домогосподарств. Цей рік, завдяки плідній роботі місцевої влади, депутатського корпусу, фермерам та представникам соціально відповідальних підприємств був вдалим та дозволив зробити ряд масштабних проєктів в селах старостинського округу.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

Ми перший рік працюємо разом з Визирською сільською радою і дійсно, ми відчули дуже великий стрибок вперед. Тому що всі свої плани, які ми будували на цей рік, можна сказати, що майже на 90% ми їх втілили в життя.

  Звичайно велика робота була проведена в закладах культури. Згадаємо, як це було. Кордонський будинок культури, славетний своїми творчими колективами, останні роки чекав на ремонт. І в першу чергу це стосувалося даху. Особливо це відчувалося після дощів, коли вся вода йшла всередину, діляться співробітники.

Наталія Сарженюк, директорка Кордонського Будинку культури.

Наталія Сарженюк, директорка Кордонського Будинку культури

Нашому Будинку культури в цьому році виповнилося 57 років. Замінити покрівлю треба було обов’язково. Ви подивіться де в нас є жовті плями, там воно все протікає. Тече і в глядацькій залі, тече і в бібліотеці, тече і в фоє, тече повсюди, майже в кожному кабінеті, який є в Будинку культури.

Оксана Ополинська, художня керівниця Кордонського будинку культури.

Оксана Ополинська, художня керівниця Кордонського будинку культури

В нас тут стоять миски та відра на цій стороні. Воно не затікало, три роки тому точно не текло, а вже три роки, як тече. Сцену нам поміняли років п’ять тому, але вона все ж таки протікає. Де наша переодягальня, ви теж бачили, що там підбито вагонкою, воно все пішло вниз, коли зняли старий шифер. Так що ось така проблема в нас на сьогодні.

  І ось наприкінці вересня, як і було обіцяно, Будинок культури отримав новий дах. Роботи були виконані якісно і швидко, додає староста Кордонського старостинського округу Оксана Третякова.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

Приїжджала комісія. Ми провели обстеження всіх цих робіт разом з виконавцем. І зауважень не було.

  Другий об’єкт, який було відремонтовано — сільський клуб в селі Пшонянове. Тут ситуація була схожа — протікання даху зіпсувало стіни та середину клубу, тому це питання стояло гостро, і його також розв’язали.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

У Пшонянівському клубі ми зробили невеликий піднавіс, адже зараз ми проводимо більше онлайн-виступів. Дівчата можуть і на дворі виступити, і якусь свою програму поставити, їм це не заважає. На сьогодні все дуже гарно, навіть те, що було не заплановано, вже виконано.

  Наступними, довгоочікуваними роботами стали ремонти доріг. І почнемо з асфальтування в середині старостинського округу. Провулок Спортивний в селі Кордон Визирської громади є однією з проїзних та прохідних ділянок села. Він з’єднується з центральною вулицею Кордону. Тривалий час ця дорога була не асфальтована та розбита. А під час дощів тут взагалі неможливо було нормально пройти або проїхати. Тому тут було проведено капітальний ремонт дороги, продовжує Оксана Григорівна.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

Поклали повністю нове асфальтне покриття, тому що це було дуже актуально для нас. Цією дорогою йдуть всі дітки до школи, батьки возять дітей на мопедах і в нас були випадки, коли батьки падали разом з дітьми, тому що були дуже великі ями. І коли ми зробили цей провулок, всі були дуже задоволені й в нас трошки така проблема впала з плечей.

  Також поклали асфальтове покриття по вулиці Шкільній. Вона капітально не ремонтувалася вже 29 років, тобто дрібні роботи тимчасові були на кшталт посипання щебенем та інше, але без якісного покриття. На зробленій ділянці 250 метрів багато років під час негоди була суцільна багнюка, але капітальний ремонт вдалося зробити раніше, ніж очікувалося. 

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

Дорога була у болоті, а там і дітки ходили до школи, вчителі, працівники сільради. Тому ми були дуже здивовані, коли в цьому році зробили перерозподіл коштів та нам сказали, що ця дорога буде зроблена ще в цьому році.

  Своїх щирих емоцій з цього приводу не приховують діловодка Кордонського старостинського округу Мая Войтова та вчителька Кордонської гімназії Наталя Соболь, які багато років проживають на вулиці Шкільній.

Майя Войтова, діловодка Кордонського старостинського округу.

Майя Войтова, діловодка Кордонського старостинського округу

Дуже, дуже вдячна, що нам нарешті постелили дорогу, це буда дуже незручна дорога, постійне болото, а зараз одне задоволення ходити по цій дорозі.

Наталя Соболь, вчителька Кордонської гімназії.

Наталя Соболь, вчителька Кордонської гімназії

Проживаю я в Кордоні 25 років, всі негаразди, які були пов’язані з дорогою, пам’ятаю. Як дітей з болота виводила й ми по травичці йшли. Як важко було ходити по камінню. А зараз вже кілька днів — одне задоволення.

  Роботи були зроблені й перед адмінприміщеннями. Тут також поклали новий асфальт. Трохи далі провели ямковий ремонт дороги обласного значення від Доброслава до Кордона. Вона завжди була дуже важлива для місцевих жителів. Адже по ній вони виїжджали до районного центру, в інші населені пункти або в Одесу. Однак щороку стан цієї дороги погіршувався, у зв’язку з чим тут робився ямковий ремонт, якого вистачало лише на один сезон. Це дорога підпорядкована обласній службі автомобільних доріг. Оксана Третякова ще влітку ділилася, що вже й не сподівалися, що в цьому році цю проблему почнуть розв’язувати. Але завдяки обласному депутату Олегу Кутателадзе та Визирському сільському голові Валерію Стоілакі, на дорозі Доброслав — Кордон зробили латковий ремонт саме на тих ділянках де найбільш всього створювалися ями.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

Дуже дякую, це, мабуть, теж грандіозні для нас роботи, що саме зробили повністю — латками асфальт поклали, тобто вирізали погану основу, насипали й все зробили. Нам перед цим у 2017 році також відремонтували, були великі ями та зробили саме латковий ремонт, асфальт поклали, і він в нас по сьогоднішній день тримається. Тому думаємо, що й та робота, яка проведена сьогодні теж трошки нам допоможе.

  Ця дорога є дуже важливою у зв’язку з подальшими планами розвитку тут рекреаційної галузі. Адже кожен турист бажає потрапити до місця відпочинку по гарній дорозі. У Визирській ОТГ питанню відродження доріг приділяють велику увагу, стверджує голова Визирської громади Валерій Стоілакі.

Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова.

Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова

Ми в цьому році, разом зі Службою автомобільних доріг, уклали такий договір, що ми будемо працювати 50/50. І ми це витримали. Коштом місцевих доріг, які стоять на балансі Служби автодоріг, зробили до Ранжевого, до Нової Вільшанки, до Калинівки, до Кордону все відремонтували. І це дуже гарно, люди задоволені, тому що стало можливим по цих дорогах нормально пересуватися.

  Наступні роботи стосувалися освітлення. І тут також були досягнуті певні результати.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

Повністю поставлено нову ліхтарну лінію, саме по провулку Спортивний. Він в нас не освітлювався зовсім. Тому що треба було ставити опори. Це було досить кошторисно, нині вже повністю освітлюється провулок.

  Крім того, проведений капітальний ремонт ліхтарної лінії вулиці Лиманська.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

У нас там на частині вулиці була ліхтарна лінія, а там, де були нові будиночки, нові земельні ділянки — зовсім не освітлювалося, на сьогодні все це освітлюється.

  А також було встановлено нові опори від Кордону до села Мар’янівка. Тут ніколи не було світла, тому цей відрізок завжди залишався аварійно небезпечним.

Оксана Третякова, староста Кордонського старостинського округу

Багато людей, ті ж самі дітки, йдуть в Кордон, тому було дуже актуальною проблемою зробити там освітлення. Проте там були деякі незручності, які ми вирішили й на сьогодні у нас по селу Кордон, Мар’янівка та Пшонянове повністю закінчено вуличне освітлення.

  Так є ще кілька вулиць в старостинському окрузі, де також треба зробити світло, але це обов’язково відбудеться в наступні роки. Слід зазначити, що за новими стандартами ліхтарі встановлені на кожному стовпі, щоб вулиці освітлювалися належним чином.

Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова

Ми працюємо по програмі, яку прийняли по доброустрою населених пунктів, дотримуємося її, і намагаємося робити таку інфраструктуру населених пунктів добре. Основне, щоб в селі були дороги, освітлення, водопостачання тощо, і всі об’єкти, які розвивають інфраструктуру наших населених пунктів.

  Ще однією радісною новиною стало те, що тепер в Кордонському старостинському окрузі є медпрацівник. Цю проблему розв’язували багато років, але результатів не було. І ось у 2021 рік завдячуючи старості Оксані Третяковій, яка особисто приїжджала та залишала заявку в Білгород-Дністровському медичному коледжі, у Кордоні є фельдшерка. Жителі населених пунктів тепер спокійні та радісні, адже для отримання меддопомоги їм не потрібно їздити у Доброслав, всі питання можна вирішити на місці. Лише один пункт, який не виконали — це ремонт в Кордонській гімназії — укріплення фундаменту та внутрішні роботи.

Валерій Стоілакі, Визирський сільський голова

Там проблеми з документацією, ми проходили експертизу, тендер. Я думаю, що ми це перенесемо на 2022 рік, будемо також виділяти якісь гроші, щоб все ж таки цю школу, її фундамент, врятувати, щоб можна було далі робити ремонти.

  Окрім таких значних будівельних робіт, велику увагу приділяли й до самих жителів. Завдяки благодійному фонду імені Олексія Ставніцера та його співзасновнику Віталію Кутателадзе, родини, які опинилися в скрутних життєвих обставинах мали підтримку. Також з бюджету громади щомісячно виділялися гроші для матеріальної допомоги населенню старостинського округу, а це й на народження дитини, і з нагоди ювілейних дат та різноманітних свят, також на лікування та поховання. Звичайно багато планів є й на 2022 рік.

  Кордонський старостинський округ розташований вздовж Тилігульського лиману, який свого часу за підтримки депутата Одеської обласної ради Олега Кутателадзе було врятовано. Нині ці населені пункти дуже важливі для розбудови туристичної галузі. І вже зараз є вагомі результати в розвитку цього направлення. Мешканці округу сподіваються, що 2022-й рік стане плідним в усіх напрямках, та ті завдання, які будуть поставлені виконують стовідсотково.

  Нагадаємо, що після приєднання Калинівського старостинського округу до Визирської ОТГ, можливостей у цієї території стало набагато більше, а доброустрій почався з ремонту навчальних закладів.

Авторка: Стелла Дюар.

Друк
Схожі новини:
Як у Визирській громаді створити патронатну сім’ю (відео)10:00
06 вер
Талановиті учні Визирської громади отримали грошові премії (фото)09:30
06 вер
У Визирській громаді працюють над створенням патронатних сімей (фото)17:31
05 вер
Захищаючи Україну загинув військовий з Першотравневого Владислав Шевців14:02
05 вер
У Визирській СТГ провели святкові заходи до Дня знань (фото)10:00
05 вер
У Визирській громаді провели забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» (фото)16:46
04 вер
У Визирській громаді відзначили День знань (відео)10:19
04 вер
У Визирській громаді вшанували пам’ять військових Валерія Якобчука та Володимира Ратушного14:56
03 вер
У Першотравневому ліцеї відкриють цифровий Медіацентр (відео)10:00
03 вер
Надія Бритченко: про соціальний захист дітей у Визирській громаді (відео)07:51
03 вер
Першотравневий ліцей отримав у подарунок інтернет-обладнання (фото)17:58
02 вер
У Визирській СТГ відбулася низка заходів в рамках серпневої освітньої конференції (фото)09:23
02 вер
Освітяни Визирської СТГ обговорили сертифікацію вчителів (відео)10:12
01 вер
У селі Першотравневе завершують роботи з будівництва меморіалу загиблим військовим (відео)12:00
30 сер
У Визирській СТГ проходить благодійна акція «Готуємо дітей до школи» (відео)11:00
30 сер
У Визирській СТГ провели освітню конференцію (відео)10:00
30 сер
У Визирській громаді проводять благодійну акцію «Готуємо дітей до школи» (фото)08:40
30 сер
У Першотравневому завершується будівництво меморіалу захисникам (фото)08:22
30 сер
У Визирській громаді відбулася освітня конференція (фото)15:36
29 сер
У Визирській громаді провели змагання «Об'єднані спортом» (відео)09:35
28 сер
У Визирській СТГ пройшли щорічні змагання «Об'єднані спортом» (фото)13:37
27 сер
У Визирській громаді відзначили День Незалежності України (фото)12:00
27 сер
Вокальний колектив «Джерело» з Першотравневого СБК взяв участь у конкурсі «Серпневий заспів — 2024» (відео)08:11
27 сер
Мешканців Визирської СТГ привітали з Днем Незалежності України (відео)12:02
26 сер
Вокалісти колективу «Джерело» з Першотравневого СБК стали лауреатами конкурсу «Серпневий заспів — 2024» (фото)11:23
26 сер
TOP