Архів
Квітень 2024 (48)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Новини » У Миколаєві відбулася конференція, в рамках якої представили останні результати дослідження Чорного моря (фото)

У Миколаєві відбулася конференція, в рамках якої представили останні результати дослідження Чорного моря (фото)

У Миколаєві відбулася конференція, в рамках якої представили останні результати дослідження Чорного моря (фото)

  Презентація результатів дослідження вчених у Миколаївській обласній бібліотеці відбулася невипадково. Подібні конференції відбувалися вже в Одесі, а Миколаїв обрали, бо зараз тут відбуваються разючі наукові зміни.У Миколаєві відбулася конференція, в рамках якої представили останні результати дослідження Чорного моря.Тетяна Чичкалюк, голова ГО "Лідери туристичного бізнесу Миколаївської області".

Моніторинг - це не просто спостереження, це ще й елемент прийняття рішень. Дуже вірю в те, що наукові дослідження будуть починатися з Миколаївської області. Ми маємо всі підстави для цього. Ми просиділи три години й ніхто не підіймався на перерву. Це говорить про те, що поки немає свіжого погляду наукової думки про наше море. Чи любимо ми наше море? Звичайно. Я хочу додати цьому більше романтики. Ми постійно проводимо екологічні акції, - Тетяна Чичкалюк, голова ГО "Лідери туристичного бізнесу Миколаївської області".

У Миколаєві відбулася конференція, в рамках якої представили останні результати дослідження Чорного моря.  Дослідження Чорного моря тривали майже три роки. Вони проводилися спільно з європейськими та брюссельськими експертами. Спеціальний корабель ходив з Одеси до Батумі, а науковці відбирали проби. І результати - разючі. Так, біологи дізналися, що життя у морі не вмирає. Наприклад, було знайдено ДНК осетра, який, як вважалося, вже не проживає у Чорному морі. А це означає, що даний вид тут є і вдалося це дізнатися завдяки методу ДНК розщеплення.Євген Дикий, морський біолог.

У Чорному морі ми перші, хто застосував цей метод, і результати виправдали всі наші сподівання. Ми принесли радісну звістку про те, що чорноморський осетер не вимер, сліди його ДНК знайдено і не в одній точці. Це означає, що якась кількість рибин ще залишилася і тепер потрібно шукати предметно, де вони є, і як відновити цю популяцію, - Євген Дикий, морський біолог.

  Конференція зібрала чимало науковців та дослідників, викладачів шкіл та вищих навчальних закладів та волонтерів з багатьох міст України. Говорили про ефект зміни клімату в Чорному морі та в Антарктиді, про глобальні хімічні забрудники. Наприклад, Чорне море - у два рази більше забруднене, аніж Середземне і більшу частину цього сміття складає пластик. Також виявлено 124 хімічні сполуки, шкідливих для морської екосистеми та здоров'я людини, зокрема стійкі органічні речовини-забруднювачі: метали, пестициди, біоциди, лікарські засоби, антипірени та побутові хімічні засоби.Олена Марушевська, експерт зі зв'язків з громадськістю Проєкту ЄС з моніторингу Чорного моря.

Ми всі багато чули про сміттєві плями в океані, про те, як вони розростаються. Подібні сміттєві плями можуть утворитися і в Чорному морі. Загалом Чорне море дуже вразливе, оскільки той прошарок, де є кисень, він дуже незначний, а сірководню дуже багато, - Олена Марушевська, експерт зі зв'язків з громадськістю Проєкту ЄС з моніторингу Чорного моря.

  Для науковців дізнатися про результати сучасних досліджень - справжня подія. Бо море - це окреме життя, зі своїми мешканцями та кліматом. А люди повинні це життя зберегти. Збір цієї важливої інформації не було б здійснено без підтримки європейських дослідників та експертів.Андрій Зотов, старший науковий співробітник Інституту морської біології (м. Одеса).

Виробляються підходи для імплементації Морської стратегії ЄС, яка є обов'язковою для України. Це ті зобов'язання, що взяла на себе Україна і повинна їх виконати. ЄС допомагає, бо це масштабні дослідження, які ми робимо після перерви. Це дійсно цікаво, і я вважаю, дуже цікаві та унікальні результати отримано, - Андрій Зотов, старший науковий співробітник Інституту морської біології (м. Одеса).

У Миколаєві відбулася конференція, в рамках якої представили останні результати дослідження Чорного моря.У Миколаєві відбулася конференція, в рамках якої представили останні результати дослідження Чорного моря.  Після конференції у бібліотеці, всі охочі мали змогу на власні очі побачити, що собою представляє роботизована техніка Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, завдяки якій проводять дослідження глибин Чорного моря. На жаль, науковці даного університету зараз мало конструюють приладів для України, багато їх йде за кордон, бо там попит більше. Але вони плекають надію, що цю ситуацію найближчим часом виправлять. Бо конференція показала, працювати нам є над чим.Володимир Блінцов, проректор з наукової роботи Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова.

Наш університет, і я особисто, і колектив, займаємося проблематикою вивчення й освоєння Чорного моря більше ніж 30 років. І те, що на такому рівні, з такими видатними українськими діячами прикладної науки пройшов цей захід - серйозна подія для України. У мене великі надії на те, що сьогоднішній захід не останній, який буде присвячено дослідженню Чорного моря, - Володимир Блінцов, проректор з наукової роботи Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова.

  Результати загальних чорноморських досліджень Європейського союзу та ПРООН, як бачимо, дали нам корисну інформацію. Їх продовжать і у 2020 році. Вартість цього проєкту - понад 1 мільйон євро.

Друк
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
TOP