Архів
Квітень 2024 (48)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Статті » Як поводитися під час лісових і степових пожеж
11 січ 2020, 11:35 Статті / Безпека / Природа

Як поводитися під час лісових і степових пожеж

Як поводитися під час лісових і степових пожеж

  Низові пожежі бувають частіше за інших, тому що при них горіння відбувається на ґрунті. Низові пожежі бувають швидкими й стійкими. При швидкому згоряють трава, лісова підстилка, сходи, підріст і підлісок, обгоряють нижні частини стовбурів. При низовій стійкої пожежі вогонь знищує живий приґрунтовий покрив, ягідники, лісову підстилку, пропалює ґрунт, пошкоджує на значну висоту дерева. Такі пожежі призводять до загибелі тварин і можуть мати негативний вплив на екосистему в цілому.

  Виникнення лісової пожежі може відбуватися вже ранньою весною, навіть при неповному таненні снігу. На сонці й сухих купинах висихає торішня трава, листя, мохи та дрібний деревний опад. Все це легко запалюється під час весняних гроз від прямого удару блискавки, а також від кинутого не погашеного багаття. При пожежі спалахують хмиз, сушняк, сухостій, спалахують кущі ялівцю, молоді ялинки й сосонки, від них летить величезна кількість іскор і вогонь швидко перекидається на низько опущені гілки низькорослих смерек і може піднятися до самих вершин дерев.

  Так починається верхова (пошесна) пожежа - найстрашніша і важко гасима, що охоплює величезні території й поширюється зі швидкістю до 50 км/ч. Верхові пожежі найчастіше виникають посушливим літом у вітряну і суху погоду. Вогонь перекидається на крони дерев, а головешки, що палають та іскри переносяться ураганним вітром на кілька кілометрів, створюючи попереду фронт пожежі.

  Іноді над лісом, що палає утворюється вогненний смерч. Температура досягає 900 градусів. При русі пожежі виникає досить сильний шум від дерев, що падають та тріскаються. Найчастіше верхові пожежі відбуваються у хвойних і рідше в змішаних лісах, ще рідше в листяних.

  Поведінка людини під час пожежі:

  Виявивши пожежу, що почалася, необхідно спробувати швидко загасити її, бо якщо це не зробити, вогонь все одно вас наздожене. Загасити лісову пожежу на самому початку її виникнення - справа не важка і благородна. Найпростіший і доступний спосіб зупинки вогню - захлистувати його крайку зеленими гілками або молодими деревцями, краще хвойних порід. Для цього б'ють по крайці, що палає різкими ковзними ударами, збиваючи полум'я і змітаючи вугілля на вигорілій площі. Цей спосіб ефективний при гасінні слабких низових пожеж, бо вони поширюються зі швидкістю від 0,5 до 1 км/год.

  Можна закидати крайку пожежі ґрунтом. Таким способом гасять пожежі середньої сили на легких піщаних ґрунтах. Невеликий вогонь можна затоптати ногами. Найдієвіший засіб - вода, якщо вона поблизу і є чим її принести. Найголовніше - вчасно помітити загоряння або відчути запах гару й особливо визначити напрямок руху вогню, пов'язавши його з напрямком вітру і його силою. Ознака наближення лісової, та й не тільки лісової пожежі - панічну втечу тварин. В цьому випадку потрібно бути обережним і уважним, щоб Вас не зім'яла ця "лавина".

  При цьому тварини вкажуть і вам шлях до порятунку, бо їх інстинкт веде до води й обов'язково в сторону, протилежну не тільки основному вогнищу загоряння, але й тому, яке з'явилося перед ним, шляхом повітряного перенесення іскор, передовому фронту пожежі. Слід врахувати, що невеликі водні перешкоди вогонь, як правило, не зупинять. Швидкому поширенню пожежі навіть за безвітряної погоди сприяє займання лісу на гірських схилах. Падаючи, зажевріли дерева котяться вниз і тягнуть за собою займаний хмиз, розжарені камені й таким чином сприяють поширенню вогню далеко вниз по схилу.

  При цьому чим крутіше схил, тим швидше це відбувається. Розпечене повітря, пропалює легкі, одурманюючий дим йде набагато попереду безпосередньо вогню і це, мабуть, найнебезпечніше. Тому, відчувши наближення верхової пожежі, треба негайно йти з усією можливою для вас поспішністю. Все вищесказане відноситься і до пожеж в степу. Вогонь в сухий високій траві поширюється з ще більшою швидкістю, ніж в лісі. При наближенні розпеченого повітря і їдкого чадного диму слід ніс і рот прикрити хусткою або шматком матерії.

  Але в цілому можливість врятуватися від вогняної стихії залежить тільки від раннього виявлення пожежі, швидкості й напряму його руху і швидкості вашого пересування. Треба враховувати, що погасити пожежу може тільки дуже сильний і тривалий дощ. Серйозна природна перешкода: широка річка, безлісий і безтравний простір (гола земля, курумніки, скелі), а розгорнути вогонь в іншу сторону може тільки зміна напрямку сильного вітру.

  У разі, якщо Ви стали свідком степового або лісової пожежі, телефонуйте рятувальникам на 101, оперативне втручання пожежників допоможе запобігти екологічній катастрофі.

  За матеріалами книги "Енциклопедія виживання". Черниш І. В.

Друк
Схожі новини:
Керівник проєкту USAID «Говерла» завітав до Визирської громади (фото)12:00
25 кві
Співробітники Визирського ЦПМСД провели у Першотравневому ліцеї освітній захід щодо вакцинації (відео)10:00
25 кві
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
TOP