Архів
Квітень 2024 (44)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » На шляху до тісної співпраці. У Южному обговорили розвиток курортної зони (фото) 

На шляху до тісної співпраці. У Южному обговорили розвиток курортної зони (фото) 

На шляху до тісної співпраці. У Южному обговорили розвиток курортної зони (фото) 

  Чи може об'єднати приморське місто Южне навколо себе Сичавку, Коблеве та населені пункти, розташовані уздовж берега Тилігульського лиману? Може, якщо створити туристичну агломерацію. Наразі спільна діяльність направлена на залучення інвестицій для розвитку конкурентоспроможної курортної зони.

  Для цього також потрібно створювати достойні умови й для порто-промислової зони на Аджалицькому лимані, де працюють найбільші платники податків регіону. Такої думки дотримуються учасники зустрічі, яка відбулася у Южненській міській раді. Представники виконавчої влади та депутати всіх рівнів в особистому спілкуванні неодноразово обговорювали ці теми. Ініціатором зустрічі виступив депутат Одеської обласної ради Олег Кутателадзе.

Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

Сьогодні є закон про співпрацю громад, ми можемо на основі цього закону виписати всі проблеми, які у нас є, створити коаліційний орган і мер міста Южне буде його координувати. Адже центром розумно зробити саме місто Южне. Всі громади залишаться самостійними, але у них буде спільний інтерес і навколо цього інтересу об'єднаються фінанси, програми та умови, для того, щоб інвестор сюди заходив та відчував себе комфортно, - Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

  Учасники зустрічі визнали, що у Коблевому, Южному та Сичавці триває багатоступенева робота для залучення інвесторів. Наразі планують створити проєкт берегоукріплювальних споруд в районі пляжів сіл Коблеве та Сичавка, що значно розширить пляжну зону. Завдяки будівництву гідротехнічної споруди та поглибленню каналу "Тилігульський лиман - Чорне море", можна відновити роботу риболовецьких артілей, що створить додаткові робочі місця для жителів прилиманських сіл. На перспективу потрібно розвивати й курсування з моря до лиману невеличких яхт та катерів, що значно підвищить туристичну привабливість цих місць.

  Місто Южне вже поповнює свій бюджет надаючи можливість французькій компанії "Marcus Invest Group" будувати туристичні об'єкти. У міській раді розглядають питання про зведення автомагістрального моста в гирлі Аджалицького лиману та будівництво інвесторами з Данії сміттєпереробного заводу.

Лариса Шегіда, керуюча справами виконкому Южненської міської ради.

Данці, які до нас приїжджали, вивчали це питання. Місто Южне їм дуже цікаве, тому що у нас компактна інфраструктура. Заводи, котрі переробляють сміття, виробляють тепло та електроенергію. Технічно підрядника все влаштовує, не вистачає самого сміття. Питання щодо створення агломерації могло б розв'язати проблему утилізації сміття і для міста Южного, а також для всіх сіл, які б з нами співпрацювали, - Лариса Шегіда, керуюча справами виконкому Южненської міської ради.

  Створення агломерації навколо міста Южне ніяк не торкнеться самостійності громад, як територіальних одиниць. Але для туриста буде зрозуміло, що проживаючи в готелі Коблевого, він може на електротранспорті проїхати вздовж гарної набережної на пляж Сичавки, а потім по тій же набережній пройтися до Южного, і там відвідати аквапарк. А наступного дня - купити квиток на катер та з’їздити на екскурсію Тилігульським лиманом, там скуштувати делікатеси на устричній фермі або відвідати спа-курорт з цілющими грязями в Калинівці. Щоб ця мрія стала реальністю, потрібно докласти спільних зусиль для будівництва інфраструктури та на законодавчому рівні надати даній території статус курорту.

Володимир Новацький, Южненський міський голова. 

Я думаю, що це щось нове, це ноу-хау в Україні. Ця агломерація має перспективу, має майбутнє. Сьогодні мова йде не про об'єднання громади навколо одного району, одного міста. Ми вже вийшли на рівень міжобласний. Нас пов'язує не область та не регіон, а Чорне море. Населені пункти вздовж Чорного моря - це зовсім нова структура об'єднання. З підключенням депутатського корпусу, ця ініціатива повинна вийти на загальнодержавний рівень, - Володимир Новацький, Южненський міський голова. 

  Народні депутати, які були присутні на зустрічі, підтримали цю ініціативу. Адже всі розуміють, що без лобіювання інтересів майбутньої южненської агломерації на загальнодержавному рівні, багато проєктів буде втілювати в життя складніше.

Ігор Васильковський, народний депутат України.

Для Одеської та Миколаївської областей Олег Кутателадзе запропонував грандіозний проєкт! Тому що Затока, Грибівка вже сформувалися, а тут ми можемо будувати нові бази та покращувати інфраструктуру. Саме у цю зону сьогодні економічно доцільніше інвестувати, - Ігор Васильковський, народний депутат України.

  Народний депутат Артем Чорноморов, виборчий округ якого знаходяться в Березанському районі Миколаївської області вважає, що по завершенню втілення реформи децентралізації взаємодія між громадами стане більш спрощеною. 

Артем Чорноморов, народний депутат України.

Після отримання статусу курорту, система оподаткування в Коблевому трохи зміниться, з'явиться курортний збір, а інвестори в усьому світі будуть бачити статус та розуміти: це місце, куди люди їдуть відпочивати, - Артем Чорноморов, народний депутат України.

  Результатом зустрічі з обрання шляхів розвитку приморської території стане підписання меморандуму про співпрацю та план спільного економічного розвитку в області рекреації та туризму, між містом Южне, Визирською та Коблівською ОТГ й всіх зацікавлених прилиманських сіл. Для цього вже створюється робоча група, яку очолять Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради та Лариса Шегіда, керуюча справами виконкому Южненської міської ради.

Друк
Схожі новини:
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
TOP