Архів
Березень 2024 (22)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
Жовтень 2023 (29)
ЛАН » Головні події дня » Мімоза чи права?

Мімоза чи права?

Мімоза чи права?

  Міжнародний жіночий день відзначається вже понад 100 років. У 1857 році у Нью-Йорку жінки вперше вийшли на вулицю вимагати гідні та рівні з чоловіками умови праці. Це сталося 8 Березня. Наступні потужні хвилі жіночих маніфестацій відбулися в 1908-1910 роках, коли жінки вийшли виборювати своє право голосу на виборах. У 1910 році в Копенгагені відбулася Міжнародна соціалістична жіноча конференція за участю 100 делегаток, де було заведено вважати цей день «Днем міжнародної солідарності жінок у боротьбі за економічне, політичне і соціальне рівноправ’я». У наступні роки в різних країнах світу відзначали Міжнародний день солідарності жінок.

  Українські жінки вперше протестували проти гноблення у 1914 році в Києві. Але не треба забувати й Лесю Українку та її матір — Олену Пчілку, які теж були активними феміністками свого часу. У 1917-му була створена розгалужена організація «Союз українок» («Жіноча громада»). У 1918-му Українська Народна Республіка у своїй Конституції затвердить: «ніякої різниці в правах і обов’язках між чоловіком і жінкою право УНР не знає».

  На «свято весни та краси» 8 Березня перетворилося у СРСР із 1965 року. Хоча в усьому світі воно переважно не втратило правозахисного змісту. Генеральна асамблея ООН оголосила 1975 рік Роком жінок, а в 1977 році оголосила резолюцію, згідно з якою запропонувала відзначати Міжнародний день прав жінок і миру.

  Однак на теренах України не лише в радянські часи, а й у період незалежності продовжували «традицію» святкування 8 Березня як «свята весни». Водночас громадські організації, експертне середовище докладають зусиль, аби повернути історичний зміст цьому дню.

Зоя Казанжи, міжнародна медіатренерка, громадська діячка, письменниця

Цей період — поміж Святим Валентином і Кларою Цеткін, — кров з очей. Квіти, подарунки, штамповано-звичні слова без жодних сенсів і смислів. І величезна кількість жінок щиро ненавидить таких, як я. За те, що ми «хочемо відібрати у них свято». Посягаємо на святе. Висмикуємо з вже простягнутих рук букети та пахучі Шанелі. Претендуємо залишити жінок без святкової яєчні та кави в постіль зранку 8 Березня.

  Вона додає, що водночас Фонд ООН у галузі народонаселення фіксує, що від домашнього та гендернозумовленого насильства в Україні страждає більше мільйона жінок. Це кожна двадцята, включаючи немовлят жіночої статі. Експерти говорять про кожну десяту жінку у віці від 18 років. А ще є економічне, психологічне, сексуальне та інші види насильства.

  Тому, наполягає експертка, 8 Березня — «це можливість ще раз нагадати про права і проблеми. Про повноцінність і повагу. Про соціальну, економічну і політичну рівність статей. Про можливість вибору. Про свободу від упереджень і стереотипів. Про право бути собою і не боятися мріяти, хотіти, прагнути. Про видимість жінки в сучасному світі». 

  А у своєму Facebook блогерка з впевненістю та обґрунтуванням стверджує, що все це стане можливим лише тоді, коли держава позбавиться мови країни-сусідки, бо інакше на апарат мислення впливають російські наративи з «трешовим кінематографом і різними шоу».

Ірина Геращенко, депутатка ВР

Я проти того, щоб все перетворилося на банальне вшанування «прекрасної половини людства», де всі удають, що у нас все зі становищем жінок добре, в той час, як в Україні втрачено первинний сенс і зміст цього дня — солідарності та боротьби за права. А все це перетворюється на компліменти та подарунки, фасадність, а не зміст. В європейських країнах це день боротьби за права жінок, це важливий час нагадати про наявні проблеми — нерівність в оплаті праці, стереотипи. Тобто цей день має свою ідеологію і наповнений важливим змістом.

  Але вона з сумом констатує, що Рада і теперішнього скликання не спроможна на переосмислення цього змісту. Більш того, нардепка підкреслює, що парламент в сприйнятті гендерної рівності «скочується до часів Януковича». 

  Березнева лицемірна радянська традиція має й свій позитивний зміст: торгівля квітами за тиждень покриває усі збитки минулих місяців, маркетологи позбавляються всіх залежалих товарів. Ще можна викласти в соцмережі світлинки з ранковою яєчнею та філіжаночкою кави, або вечерею в ресторані — іронізують героїні.

Наталія Тарасенко, гендерна експертка, голова Ради ГО «Паритет», м. Житомир

Кожного року напередодні 8 Березня починається масова маркетингова атака, лавини знижок на стереотипізованы подарунки у стилі «Про що мріє жінка?», «Чого хочуть жінки?», «Ми точно знаємо, що тобі треба!» тощо. І напрошується запитання, чи справді все так, як подається. І чи справді все, про що мріє жінка 8 Березня — це про нову праску, каструлю, знижку на пластичну операцію, на депіляцію і т. д… Особисто я сприймаю цей день в його історичному контексті — як Міжнародний день боротьби за права жінок та міжнародний мир.

  Сьогодні, переконана вона, важливо повертати істинне розуміння цього дня і пояснювати жінкам та чоловікам, що у 2021 році не все так ідеально виглядає у площині забезпечення рівних прав та можливостей жінок в Україні у різних сферах. Тема цьогорічного Міжнародного жіночого дня — «Жіноче лідерство: наближаючись до рівноправного майбутнього у світі в часи пандемії».

Наталія Тарасенко, гендерна експертка, голова Ради ГО «Паритет», м. Житомир

На національному рівні у нас ще й досі зберігається розрив в оплаті праці. Зокрема, офіційно зареєстрований гендерний розрив в оплаті праці в I кварталі 2020 року становив 22,3%, а у сфері фінансової та страхової діяльності — 32,8% не на користь жінок. Останні парламентські вибори, з одного боку, продемонстрували позитивну тенденцію щодо збільшення кількості жінок у Верховній Раді з 12% до 21%, але цього ще недостатньо для того, щоб говорити про збалансовані рішення та про пріоритетизацію розв’язання проблем жінок.

  Водночас місцеві вибори продемонстрували низку проблем та викликів на шляху участі жінок у політичному житті країни. Проблеми, з якими зіштовхуються жінки в Україні щодня, ще більш загострилися в період пандемії COVID-19. Жінки частіше втрачали роботу, змушені були поєднувати хатні обов’язки, догляд за дітьми, відповідати за дистанційне навчання дітей, організовувати свій робочий простір у ситуації дистанційної роботи. Загалом в економічному плані жінки заробляли менше, а відповідно ставали економічно вразливими. І тому 8 Березня в боротьбі за рівні можливості важливо об’єднуватися і жінкам, і чоловікам. Бо, якщо є розрив в оплаті праці, то недоотримує не тільки окрема жінка, недоотримує почасти вся її сім’я. Окремої теми заслуговує і питання забезпечення захисту, безпеки жінок, які працюють у медичній сфері та є на передовій боротьби з пандемією з перших днів, перераховує експертка.

Наталія Тарасенко, гендерна експертка, голова Ради ГО «Паритет», м. Житомир

Я свідома того, що практика дарування гілочки мімози, тюльпана, вербових котиків чи інших квітів або подарунків раз на рік для багатьох жінок сприймається за щастя. І що розуміння суті 8 Березня впродовж багатьох десятиліть перекручувалося і досі активно масштабується в маркетингу і не тільки. Але важливо розвивати критичне мислення у людей, показувати альтернативу багатолітньому відзначенню цього дня і розуміти, що цей день — це не про пережиток Радянського Союзу. Це день, в який варто подякувати тим жінкам, які віддали своє життя заради того, щоб ми сьогодні мали право обирати та бути обраними, навчатися і вільно обирати професію, мали право успадковувати майно і т. п. Поряд з тим нашому поколінню важливо з одного боку утримати ці права, з іншого — зробити все можливе, щоб дівчатам і жінкам в різних куточках України та в цілому світі жилося краще вже сьогодні.

  Вона пропонує пам’ятати, що нескінченні побажання весни в душі, краси та грації не вирішують реальних проблем жінок. Тому 8-го березня і напередодні кожна і кожен з українців має вибір, як провести цей день: вийти на марш жінок, якщо такий відбувається у населеному пункті, долучитися до Всеукраїнського 8-годинного онлайн-марафону «Час жіночого лідерства», відвідати інформаційно-просвітницькі заходи, якщо є прагнення більше дізнатися про становище жінок в Україні, про історію цього дня, підтримати одна одну і знати, що повага й увага має бути щодня і в усьому, а не лише 8 Березня.

  Але вирішувати, в який спосіб святкувати 8 Березня — особиста справа кожної людини.

Людмила Клебанова, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Рада жінок-фермерів України».

Людмила Клебанова, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Рада жінок-фермерів України»

Мені хочеться й мімозу, і слова приємні, і захист моїх фундаментальних прав. І зараз я вивчаю міжнародну Конвенцію прав жінок, щоб з її допомогою відстояти свої права, які порушив щодо мене великий бізнес. Бо я впевнена, що у світі є організації, яким не байдужі права жінок. Жінки заслужили і цей день, і своє право реалізувати свій творчий та інтелектуальний потенціал.

  Під кінець 90-х колишня вчителька німецької запропонувала жінкам-фермеркам об'єднатися в громадську організацію та очолила її. І з 1998 року це товариство багато зробило задля того, щоб фермерок почули та почали сприймати, як рівних серед рівних. Але очільниця правління теж визнає, що за останні роки можливості впливу на суспільство та владу на державному рівні відкотилися суттєво.

  Запитали про ставлення до цієї дати й впливових жінок Визирської ОТГ.

Валентина Харламбова, керівниця відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради.

Валентина Харламбова, керівниця відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради

Вихідний на 8 Березня — це найгарніший подарунок. Для мене цей день — початок відліку тепла і сонця. Але зміст свята все ж не тільки в цьому, бо в нашій країні досі співвідношення чоловіків та жінок у сфері управління не на користь останніх.

Анастасія Дорошенко, керівниця відділу земельних відносин та комунальної власності Визирської сільради

Жінки в нас, за даними Держстатистики, досі отримують на 28% меншу зарплатню, ніж чоловіки, мають меншість у владі — чим вище орган влади, тим менше там жінок. Крім того, вони досі заручниці стереотипів: жінка має сидіти вдома, як берегиня та господарка — це неправильно.

  Вона також вважає, що цей день має залишитися вихідним, щоб можна було провести його в колі сім'ї.

Анжела Фадєєва, керівниця відділу бухгалтерського обліку та фінансової звітності, головний бухгалтер Визирської сільради.

Анжела Фадєєва, керівниця відділу бухгалтерського обліку та фінансової звітності, головний бухгалтер Визирської сільради

Моє ставлення до свята 8 Березня — прекрасне. Я люблю його, воно несе радість. Жіночий день асоціюю з весною та квітами, особливо тюльпанами. Найкращий подарунок з нагоди — це приємні слова, увага близьких. Дуже приємно, коли в цей день всі чоловіки готують сюрпризи та подарунки своїм жінкам. Святкувати можна один раз, а проявляти увагу весь рік.

Наталія Кириченко, завучка Першотравневого ліцею, представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради.

Наталія Кириченко, завучка Першотравневого ліцею, представниця депутатської групи «Команда розвитку» Визирської сільради

Я вважаю, що повага до жінки має бути постійно і завжди, а не тільки 8 Березня. Хочеться чути слова про значущість, про те, як важливо, що ти чогось досягла. Але для мене це свято пов’язано з весною — так само як жінка дарує нове життя, так само і природа пробуджується та розквітає. А 8 Березня — це просто традиція.

  Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» наприкінці лютого 2021 року, показали, що 56% опитаних вважають, що нерівності між жінками та чоловіками в Україні є рідкісним явищем. Водночас 35% переконані, що вони доволі поширені. Остання думка відносно частіше зустрічається серед жінок, аніж серед чоловіків. За останні п’ять років спостерігається незначне зростання кількості тих, хто вважає, що нерівності є розповсюдженими.

 

  Щодо оплати праці, то 45% вважають, що в українських чоловіків тут більше можливостей. 43% кажуть про рівні можливості обох статей, лише про жінок — 7%. Стосовно можливостей у політиці, то більшість (54%) говорить про кращі можливості для чоловіків, 37% — обох статей, лише 6% — для жінок. Цікаво, що оцінюючи можливості у згаданих сферах, чоловіки частіше говорили про рівні можливості обох статей, аніж жінки. Натомість жінки, навпаки, частіше зазначали про кращі можливості для чоловіків. Також, чим старші респонденти, тим частіше вони зазначали, що у чоловіків більші можливості, аніж у жінок. Професійна сфера довгий час залишалася чоловічою, так само як і політична, і вся соціальна. Тому чоловіки менше бачать нерівність, бо вона їх майже не стосується.  

  Оцінюючи життя у сім’ї та парі, частіше «жіночими» обов’язками респонденти вважали готування їжі (64%), та хатні справи (56%).

  Наявність дітей у парі впливає на розподіл ролей. Так, ті, у кого вони є, відносно частіше говорили, що готування їжі, є обов’язком жінки, а заробіток грошей — чоловіка. Такий розподіл ролей в класичній родині є традиційним. Тому, жінка, коли стає матір’ю, більше починає приділяти уваги дітям, а отже всьому, що пов’язано з їхнім доглядом. А чоловік — більше приділяти увагу заробітку, бо діти потребують більшого достатку.

  Понад дві третини опитаних погоджуються з тезами, що чоловік має повністю забезпечувати свою сім’ю, у жіночому колективі сварок більше, ніж у чоловічому, головне покликання жінки — народити дитину, успішна кар’єра важливіша чоловікам, ніж жінкам та жінки краще виховують дітей, ніж чоловіки.

  68% опитаних зазначили, що будуть святкувати 8 Березня, 29% — не планують. За останні дев’ять років поступово зменшується кількість тих, хто його святкує. Більш значущим цей день є для мешканців Півдня та Сходу, та тих, хто перебуває в шлюбі. На Заході його не збираються відзначати майже 40% опитаних, серед тих, хто розлучені, або не одружені таких — 35-36%.

Авторка: Наталя Шестакова.

Фото взято з відкритих джерел.

  Матеріал створено в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським пресклубом у партнерстві з Гендерним центром Волині та за підтримки Української медійної програми, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується Міжнародною організацією Internews.

Друк
На підприємстві «ТІС-Вугілля» є відкриті вакансії на посаду водіїв ковшових навантажувачів (відео)10:00
18 бер
У Визирському ЦНАПі відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (відео)13:00
15 бер
«ТІС-Вугілля» запрошує на роботу водіїв ковшових навантажувачів (фото)11:49
15 бер
У Визирці відбувся виїзний прийом фахівця Пенсійного фонду (фото)13:04
14 бер
Які заходи заплановані у Першотравневому будинку культури на 2024 рік (відео)12:00
14 бер
З робочим візитом Визирську громаду відвідала радниця голови Одеської РДА (фото)10:00
14 бер
До Визирської СТГ з робочим візитом завітали представники Міносвіти, Одеської ОВА та Одеської облради (фото)11:59
13 бер
У Першотравневому СБК підбили підсумки роботи за 2023 рік (фото)10:54
13 бер
Комунальники Визирської громади почали весняні роботи (відео)12:00
12 бер
У Першотравневому ліцеї провели заходи до дня народження Тараса Шевченка (фото)10:00
12 бер
У Визирському ЦНАПі відбудеться прийом громадян15:32
11 бер
У Визирській громаді почалися весняні роботи з благоустрою (фото)10:06
11 бер
Степанівка у живописі: В Одесі пройшла виставка «Пленери у старовинній садибі» (відео)12:00
08 бер
В Калинівському та Кордонському старостатах Визирської громади провели виїзний прийом громадян (фото)10:00
08 бер
Олександр Давиденко: у Визирській громаді оголосили день жалоби за загиблим воїном13:23
07 бер
В Одесі пройшла виставка картин з пейзажами Степанівки Визирської СТГ (фото)11:02
07 бер
Учні Першотравневого ліцею взяли участь у Всеукраїнському конкурсі з математики (фото)10:00
06 бер
Підбито підсумки громадського обговорення щодо перейменування села Першотравневе (фото)12:00
05 бер
У Визирці облаштовують пожежний майданчик (відео)10:00
05 бер
Як працює Доброславський відділ Одеського ОЦЗ (відео)12:00
04 бер
У селі Визирка побудували пожежний майданчик (фото)10:00
04 бер
У Визирській СТГ перевірили доступність соціальних послуг (фото)12:17
01 бер
У Доброславському відділі Одеського ОЦЗ можна отримати грант на розвиток власного бізнесу (фото)19:10
29 лют
Депутати Визирської сільради зібралися на позачерговій сесії (відео)17:00
29 лют
Першотравневий ліцей починає набір учнів до 1 класу15:00
29 лют
TOP