Архів
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » Валерій Діброва: «Люди вірили в мене, а я — в них» 

Валерій Діброва: «Люди вірили в мене, а я — в них» 

Валерій Діброва: «Люди вірили в мене, а я — в них» 

  Валерій Діброва, директор ТОВ «П’ятидні», працює на сільськогосподарській стезі та в цьому господарстві з 1983 року керівником. Починав з голови колгоспу, маючи 1250 га. Сьогодні ТОВ «П’ятидні» обробляють майже 20 тисяч га. Господарство розкидане в п’яти районах в діаметрі 150 км. Орендні відносини в земельних питаннях запровадив ще бувши головою колгоспу в 1989 році.

Валерій Діброва, директор ТОВ «П’ятидні».

Валерій Діброва, директор ТОВ «П’ятидні»

Господарства, які тоді виявилися фінансово неспроможними, ми брали в оренду. От тоді й почалися орендні відносини. У 1992 році землю розпаювали, видали сертифікати та почали укладати договори. Таким чином, не рейдуючи, ні в кого нічого не відбираючи, наростили отакий земельний банк. Фінансові можливості зараз такі, що його можна значно збільшити, але землі, на жаль, багато не буває.

  Продовжуючи далі свою розповідь Валерій Діброва розкривав все нові цікаві деталі своєї діяльності. Кожен рік тут вкладають власних інвестицій на 300-400 млн грн. Господарство ще в радянські часи ніколи не було серед відсталих, бо постійно займало призові місця. 

  Це він засвідчив фразою: «Люди вірили в господарство, вірили в мене, а я вірив в них, мабуть, тому воно збереглося». 

  Отже, коли розпаювали майно, то тут не стали тягнути простирадло кожен на себе, навпаки, ніхто не забажав взяти навіть цвяха, комбайна чи жодного гектара. А згодом, побачивши перспективи, приєдналися ще п’ять господарств, які зараз діють як окремі відділки, маючи певну господарську самостійність, але фінансовий центр — єдиний. Фінансові та матеріальні ресурси — під особистим контролем директора.

Валерій Діброва, директор ТОВ «П’ятидні»

За останні чотири роки ми побудували два елеватори потужністю 60 тис. тонн. Але й цього мало, тому плануємо ввести третю чергу, щоб довести загальну потужність до 90 тис. тонн. На Волині таких елеваторів одноразового зберігання немає. Маємо свої під’їзні колії, чотири локомотиви та 116 вагонів-зерновозів. Ними возимо зерно до Польщі, у порти Одеси, Миколаєва і по всій Україні. Возимо і своє зерно, і надаємо послуги тим, хто хоче скористатися нашими потужностями. Чужий транспорт не використовуємо, тому що продукція, вирощена нелегкою працею, потом і кров’ю, має доставлятися нашим транспортом, щоб наші люди мали роботу, а їх — 550 осіб. Ніхто не розраховується, навпаки, просяться на роботу. За вагони заплатили 250 млн, а за локомотиви — 100 млн грн. Якщо приймуть закон про магістральну тягу (для залізниць — прим. ред.), то у нас уже є готовими два маршрути по 54 вагони. Цим ми повністю забезпечимо нашу логістичну потребу на залізниці України.

  ТОВ «П’ятидні» — є одним з найбільш бюджетоутворювальних підприємств.

Валерій Діброва, директор ТОВ «П’ятидні»

Цього року буде близько 100 млн грн сплачених податків. Для Устилузької ОТГ, де знаходиться наша центральна база, це 70% бюджету. Від мільярда обороту потрібно платити. Беремо активну участь у соціальній сфері: будуємо садочки, ремонтуємо школи, дороги, маємо п’ять грейдерів для дорожніх робіт. Минулого року одну дорогу самі зробили.

  Валерій Діброва підтвердив, що ТОВ «П’ятидні» співпрацює з підприємством ТІС, та додав, що є плани розширити ці контакти.

  Розповідаючи про перспективи виробництва, Валерій Діброва відзначив, що якби не коронавірус, то почали б будувати ще один силос. Зерно сушать, використовуючи газ, бо кращого теплоносія не існує, хоч він і дуже дорогий. Директор зізнався, що якось зацікавився бразильською установкою на дровах, але не врахував, що вона потребує дуже багато дров. Але є окремі клієнти, які використовують такий спосіб сушки та їхнє зерно доводиться повертати їм, бо воно чорне на колір і має запах, тож на експорт не є придатним. В цілому тут зберігається 50% зерна власного виробництва і на 50% надають послуги іншим сільгоспвиробникам, в т. ч. невеликим фермерським.

  У цеху ТОВ «П’ятидні» працює високотехнологічне обладнання, в окремих місцях укладені великі мішки (баули) із сортами готового насіння озимої пшениці врожаю-2021: «Патрас-1», «Скаген II», «Ребел I репр.», «Понтікус I р.», «Скаген II р.». Дібровське насіння зростає високими врожаями у багатьох регіонах України. Сам же він ставить собі найвищу планку по врожайності у своєму господарстві. Цього року планували зібрати по 9 тонн з га, однак посуха завадила.

  У виробничо-технологічній лабораторії, яку називають серцем елеватора, технологічне обладнання відповідає світовим стандартам, відповідно й кваліфікація працівників. Це дозволяє якісно та швидко проводити всі аналізи.

Галина Карпюк, завідувачка лабораторії ТОВ «П’ятидні».

Галина Карпюк, завідувачка лабораторії ТОВ «П’ятидні»

Ми в основному працюємо з одеськими портами, звідки наше зерно відправляється в різні куточки світу: Азія, Африка, а в Європі — це Швейцарія, куди більшістю йдуть олійні культури. Серед партнерів: ТОВ «ТІС-Зерно» і ТОВ «ТІС-Міндобрива», ТОВ «Укрелеваторпром»,ТОВ «Іллічівський зерновий термінал», ПП «ПОРТО-САН», ТОВ «Бруклін-Київ». Взаєморозуміння є з усіма, а виробничі питання, якщо виникають, то вирішуємо на взаємовигідній основі. Наше зерно місцеві мукомели беруть частково, бо всі 100 тис. тонн на місці реалізувати не можемо, а передаємо покупцям, які працюють на експорт. Орієнтовно 50% йде на ТІС, як один із наших крупних партнерів.

  Юрій Горбенко — начальник управління АПК Волинської облдержадміністрації, вважає, що за такими підприємствами й такими керівниками — майбутнє сільського господарства. А завданням державних органів є всіляка їх підтримка як на законодавчому рівні, так і виконавчої влади. Саме у цьому напрямку будує свою роботу обласне управління.

  Нагадаємо, що на підприємствах завжди є люди, якими пишається керівництво та які перебувають у гарних стосунках з колегами протягом багатьох років. Таким є змінний електромеханік ТІСа Олександр Балух.

Автор: А. Гайдаржі.

  За матеріалами газети «Слава хлібороба» № 44 (9 899).

Друк
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
TOP