Архів
Квітень 2024 (46)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Головні події дня » В Одесі освячено храм святої благовірної цариці Грузії Тамари (фото)

В Одесі освячено храм святої благовірної цариці Грузії Тамари (фото)

В Одесі освячено храм святої благовірної цариці Грузії Тамари (фото)

  В Одесі було освячено храм святої благовірної цариці Грузії Тамари, Грузинської православної церкви. Чин Великого освячення храму здійснив Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел. Під час недільної Божественної літургії піднімалися молитви за здоров'я предстоятелів Грузинської та Української православних церков. Протягом усього богослужіння деякі молитовні піснеспіви звучали грузинською мовою. Для представників грузинської діаспори, така молитва має важливий сенс.

Архієпископ Южненський Діодор.

Це повинно нагадувати людям, які відірвані від своєї далекої батьківщини, про те, що вона поруч, близько, шматочок цієї батьківщини тут, на 10 станції Великого Фонтану. Дай Боже процвітання, благополуччя та достатку, розвитку й натхнення народам Грузії та України, щоб наша дружба, довіра й співпраця не мали завершення, - Архієпископ Южненський Діодор.

  Це велика подія для багатонаціонального міста Одеса, а для представників грузинської діаспори цей день стане особливим у зміцненні дружби між двома народами. По закінченню служби, з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Митрополит Агафангел вручив Олегу Кутателадзе орден святого великомученика Георгія Побідоносця за заслуги перед Українською православною церквою щодо будівництва храмів.

Олег Кутателадзе, депутат Одеської облради.

Ідея виникла ще 2006 році, ми довго її обговорювали та тільки у 2010 році ми потрапили до Патріарха-Каталікоса всієї Грузії Іллі II, і він благословив нас на будівництво храму святої благовірної цариці Грузії Тамари та грузинського культурного центру, тут у нас, в Одесі. Архітектори з Грузії створили проєкт будівлі майбутніх храму й культурного центру. На цій території ми довго шукали місце, тому що важко знайти ділянку для будівництва церкви, але це місце я отримав завдяки підтримці Аднана Ківана, якій, хоча і сам є мусульманином, активно мені допомагав з ділянкою та будівництвом, я йому дуже вдячний за це. Закладку храму освятив Митрополит Агафангел, а ось зараз відбулася історична подія, тепер ця церква освячена. Я сподіваюсь, члени грузинської діаспори будуть залюбки сюди приходити. Тут буде священник Української православної церкви та представник Грузинської православної церкви, який буде вести богослужіння грузинською, - Олег Кутателадзе, депутат Одеської облради.

  Він додав, що зведення храму Грузинської православної церкви для нього і його сім'ї було не просто метою, це - мрія, яку втілювали в життя довгі роки.

  На освяченні храму святої благовірної цариці Грузії Тамари був присутній консул Грузії в Одесі, Торніке Берекашвілі. Коли, два з половиною роки тому, він прийняв посаду консула, перше, про що він дізнався в Одесі, це те, що будується храм Грузинської православної церкви, а поруч з нею, грузинський культурний центр.

Торніке Берекашвілі, консул Грузії в Одесі.

Як тільки приїхав, я дізнався про цю церкву і познайомився звичайно з Олегом Джумберовичем, нашим дорогим співвітчизником. Не дуже-то й легко знайти в Одесі місце під храм, та ще й поєднати його з культурним центром. Адже, це не тільки для грузинської діаспори, це і для всієї православної Одеси, люди можуть молитися і чути молитви грузинською мовою. І сьогодні ми з гордістю можемо сказати, що церква освячена, та тут буде вже повноцінна молитва, - Торніке Берекашвілі, консул Грузії в Одесі.

  Грузинська діаспора в Одесі офіційно була зареєстрована в 1991 році. У громаді приділяли багато уваги національно-культурному вихованню молоді та духовної підтримки членів діаспори.

Акакій Якобішвілі, голова грузинської національно-культурної громади в Одесі.

У нас були недільна школа та танцювальний ансамбль "Сакартвело", вокальні студії та багато іншого. З появою будівлі культурного центру все це отримало більш цивільний характер. Дуже символічно, що він знаходиться при храмі Грузинської православної церкви. Культурний центр вже працює, ми відкрили його ще восени, і там багато різних цікавих проєктів не тільки для грузинів, а й для українців, які із задоволенням відвідують його, - Акакій Якобішвілі, голова грузинської національно-культурної громади в Одесі.

  У жовтні 2018 року на купол вже побудованої споруди церкви було встановлено хрест. Також були освячені дзвони. Їх передали в дар грузинській православній церкві в Одесі співвласники транспортного вузла "ТІС" Андрій Ставніцер та Єгор Гребенніков.

  Храм святої благовірної цариці Грузії Тамари, за задумом архітекторів, являє собою в мініатюрному варіанті Джварі, монастир, який знаходиться неподалік від міста Мцхета в Грузії.

Віталій Кутателадзе, директор "ТІС-Вугілля".

Коли говорять про культурний обмін, я згадую, що тепер, завдяки праці моїх батьків, в нашому місті є свій образ тієї грузинської святині. Обмін культурним досвідом для нашого багатонаціонального міста дуже важливий. Він дає свої плоди та великі результати. Ми дуже раді, що сьогодні присутні на такій події - освяченні нового православного храму особисто Митрополитом Агафангелом у присутності багатьох людей. Тепер така чудова святиня буде прикрашати наше гарне місто, - Віталій Кутателадзе, директор "ТІС-Вугілля".

  У внутрішньому оздобленні храму привертає увагу "Ікона всіх святих, що на землі Грузинській просіяли" написана сучасним грузинським іконописцем Зурабом Модебзаде, яка розташована праворуч вівтаря. Її подарував храму, ще на початку його будівництва, Андрій Ставніцер. Ця ікона була освячена Патріархом-Каталікосом всієї Грузії Ілією II. Вона визначила стиль внутрішнього розпису храму - стін, куполу, вівтарної частини, яку здійснили майстри настінного живопису з міста Кременчук. Роботи художника, іконописця Зураба Модебадзе відрізняються особливим внутрішнім сяйвом, тому храм святої благовірної цариці Грузії Тамари здається наповненим тихою радістю, діляться своїми враженнями православні одесити, що побували на церемонії освячення цього храму.

Тетяна, одеситка.

Я була у паломницькій поїздці по Грузії, і ми відвідували старовинні храми. Я звідти привезла величезну любов до грузинського народу і багато вражень від святинь. Мені дуже радісно, що у нас в Одесі є храм, де можна помолитися перед іконою цариці Тамари, старця Гавриїла Ургебадзе та інших святих, що просіяли на землі Грузинській, Українській та Руській, - Тетяна, одеситка.

Для православної людини дуже важливо бачити святих, і грузинських, і українських, і болгарських. У мене мама українка, тато болгарин, але побувавши тут на службі, я зрозуміла, що в п'ятому поколінні я грузинка, тому що всю службу мене переповнювала радість, і я зрозуміла: для Бога немає національностей, - Тетяна, одеситка.

  Для Бога немає національностей, він чує православні молитви на різних мовах, вважають перші парафіяни храму святої благовірної цариці Грузії Тамари в Одесі. Після освячення у храмі починаються богослужіння. Буде продовжено й оздоблення фасаду будівлі церкви. За задумом засновників, ззовні його буде прикрашено мозаїками, тому храм буде сяяти не тільки для тих, хто заходить всередину, але й для тих, хто пройде поруч.

Авторка: Катерина Гончар.

Друк
Схожі новини:
На Тилігулі зацвів червонокнижний Тюльпан Шренка (фото)11:19
24 кві
У Першотравневому ліцеї провели просвітницький захід щодо вакцинації (фото)08:56
24 кві
Як працює Визирська сільрада в умовах воєнного стану (відео)12:00
23 кві
На ТІС з’явилися нові вакансії прибиральників10:55
23 кві
У Визирській громаді облаштували просторе укриття в одній із гімназій (відео)09:08
23 кві
У Визирській громаді підтримують місцевих жителів та переселенців під час війни (фото)14:00
22 кві
23 квітня у Визирській громаді оголошено Днем жалоби13:21
22 кві
Як у Визирській громаді реалізується проєкт USAID «ГОВЕРЛА» (відео)12:00
22 кві
У одній з гімназій Визирської СТГ побудували сучасне укриття (фото)10:00
22 кві
Визирська СТГ співпрацює з проєктом USAID «ГОВЕРЛА» (фото)12:00
19 кві
Захищаючи Україну загинув військовий з Бутівки Сергій Редозубов10:33
19 кві
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
TOP