Архів
Квітень 2024 (35)
Березень 2024 (47)
Лютий 2024 (40)
Січень 2024 (36)
Грудень 2023 (42)
Листопад 2023 (43)
ЛАН » Новини » Для проведення виборів 25 жовтня є суб’єктивні перешкоди

Для проведення виборів 25 жовтня є суб’єктивні перешкоди

Для проведення виборів 25 жовтня є суб’єктивні перешкоди

  Як вже повідомлялося, на порядку денному жовтневих виборів залишається декілька нюансів. По-перше, велике значення мають проблеми фінансування муніципальних виборів. Потім, існує необхідність внесення змін до Виборчого кодексу, також є складнощі, пов'язані із незавершеністю адміністративно-територіальної реформи, є питання до проведення виборів на окупованих територіях та до професійності членів комісії. Але крім цього, великою суб’єктивною проблемою залишається і підкуп виборців, пише інтернет-відання Gazeta.ua.
  Кандидати щоразу знаходять більш оригінальні способи обійти закон. Але за весь час кілька людей отримали покарання, бо це злочин, який важко фіксувати та доводити. Фактично корупційне правопорушення, де є два вигодонабувачі та немає потерпілої сторони. Вона знеособлена, оскільки від підкупу втрачає суспільство в цілому. Натомість, для багатьох виборців підкуп є нормою.

В нас дуже високий рівень лояльності до виборчих правопорушень. Треба велика роз'яснювальна робота. Посиленням відповідальності мало чого можна досягти. Покарання має бути в першу чергу невідворотнім. Але головне – сформувати у громадян нетерпимість навіть до думки про можливість маніпулювання результатами виборів та усвідомлення великого рівня суспільної небезпеки від таких дій. Багато людей віддали життя за право вільно обирати владу, - Олег Діденко, голова Центрвиборчкому.

  Він також прокоментував перспективи впровадження в країні системи електронних виборів, яку розробляють Мінцифри.

Вибори - це, в першу чергу, не про технології, а про довіру. В Україні особливі ризики. Є військова агресія Росії. Можемо очікувати втручання у систему виборів, коли йдеться про інтернет-голосування. Такі вибори відбуваються в умовах неконтрольованого середовища. Виборці голосують невідомо де, невідомо під чиїм контролем, незрозуміло, як ці голоси потім перерахувати й пересвідчитися у правдивості встановлених результатів. Частину цих питань можна вирішити технічно, але не всі, - Олег Діденко, голова Центрвиборчкому.

  У виборчому процесі країни ще багато зловживань, тому до новацій треба ставитися обережно, впевнений фахівець. Спрощення виборчого процесу шляхом впровадження тих чи інших технічних рішень, підвищення комфорту, оперативності, зручності виборчих процедур - безумовно важливо, але має відбуватися не на шкоду довірі до результатів народного волевиявлення і не на шкоду міжнародним зобов'язанням України.

Нещодавно були у Норвегії. Там молодіжні крила партій проводять шкільні вибори. Дітям ще в школі доносять розуміння, що вибори важливі, і кожен несе відповідальність за результат свого волевиявлення. Такі практики хотілося б впровадити в нас. Сформувати виборчу культуру, - Олег Діденко, голова Центрвиборчкому.

  Авторка Ірина Патлатюк не обійшла під час інтерв’ю й інформацію про те, що голова ЦВК та інші члени комісії за квітень отримали високі заробітні плати - від 244 тис. до 361 тис. грн. Спікер відповів, що в цьому "є і правда, і неправда", тому що Рада передбачила обмеження заробітної плати, але вони не поширюються на виплату допомоги на оздоровлення, відпускні, лікарняні. Закон проголосували 18 квітня. А набув чинності він ще пізніше. А заяви про відпустку й оздоровлення деякі члени комісії писали ще тоді, коли й розмов про цей документ не було.

Розумію реакцію людей. На фоні загальної ситуації із зарплатами це виглядає некоректно. З іншого боку це питання зводять до розміру заробітної плати членів комісії. Тривалий час в інформаційному просторі крутяться теми, чому в нас такі зарплати. Тут глобальне питання – Україні потрібна незалежна ЦВК чи ні. ЦВК – це орган, який забезпечує реалізацію влади безпосередньо народом через вибори та референдум, забезпечує формування найвищих органів влади. Комісія повинна створити передумови та забезпечити проведення чесних виборів. Якщо не буде чесних виборів, чесної влади, чесних судів, правоохоронної системи, то не буде нічого. Як показує світова практика, жодна антикорупційна політика не може бути успішною без належного рівня оплати праці осіб, які приймають відповідальні рішення, - Олег Діденко, голова Центрвиборчкому.
Друк
Учні Визирського ліцею стають переможцями та призерами предметних олімпіад (відео)12:00
18 кві
Учениця Визирської Мистецької школи здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Свято весни — 2024»09:42
18 кві
У Першотравневому спеціалісти Визирського ЦПМСД проведуть виїзний прийом17:50
17 кві
Вчителі Визирського ліцею готують учнів для участі у предметних олімпіадах (фото)17:24
17 кві
У Визирській громаді провели позачергову сесію сільради (відео)10:00
16 кві
У Визирській сільраді затвердили рішення щодо перейменування Першотравневого (фото)12:00
15 кві
У Визирській сільраді відбулася позачергова сесія (фото)11:00
15 кві
У Тилігульському регіональному ландшафтному парку зацвіла сон-трава10:00
15 кві
Село Першотравневе Визирської СТГ отримає нову назву (відео)17:09
12 кві
У Визирській громаді депутати обрали нового секретаря сільради (фото)12:46
12 кві
У Визирці випустили у ставок мальків трьох видів риб (фото)12:00
12 кві
У Першотравневому ліцеї військові провели благодійний концерт (фото)10:00
12 кві
У Визирській громаді вшанували пам’ять героїв-захисників (фото)12:00
11 кві
У Визирці відсвяткували 20-річчя дитячого садка «Пролісок» (фото)10:39
11 кві
Підприємці Визирської громади можуть взяти участь у вебінарному проєкті від «Дія.Бізнес»10:00
10 кві
У Любополі Визирської СТГ комунальники висаджують квіти (фото)12:00
09 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заходи до Всесвітнього дня здоров’я (фото)10:00
09 кві
У Визирській громаді підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування Першотравневого17:42
08 кві
У Визирській громаді почався набір у Школу Молодіжної ради14:43
08 кві
Тетяна Сливець: про роботу Любопільського СБК під час воєнного стану (відео)11:00
08 кві
У Першотравневому почалися громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць10:00
08 кві
У Першотравневому ліцеї відбулися заняття з мінної безпеки для дітей (фото)13:00
05 кві
У Визирській громаді відзначили 80-ту річницю визволення від фашистських загарбників (фото)12:10
05 кві
У Визирській громаді відбувся освітній тренінг для молоді12:00
04 кві
Жителі Першотравневого можуть проголосувати за нову назву села (відео)10:00
04 кві
TOP