Місто Южне, хоч і не велике, але має свої місця, де можна придбати різноманітні хлібобулочні вироби. На свята - Пасху чи Різдво - тут традиційно випікають здобні атрибути. Але де ж придбати найсмачнішого калача? Думки южненців - різняться.
Для того, аби на власні очі побачити, де ж калачі смачніші, потрібно слова южненців перевірити. Наші кореспонденти вирушили до міні-пекарні "Духмяна хата". Невеличка крамничка, в якій випікають та реалізують продукцію, зустрічає приємним ароматом випічки.
Щороку ми робимо новий калач, враховуючи нюанси попередніх років. Багато калачів різних видів. Деякі робили спеціальні під замовлення. Також був експеримент, бо ми купили млин для муки та самі мелемо, крафтовий заміс з цільнозернової муки. Люди вже хочуть більш правильної їжі й навіть на свята. А цього річ був калач з родзинками, маком, цукатами. Це вже стандартний набір для южненців, - Марія Бєла, керівник міні-пекарнею.
Наступна - Южненська пекарня "Пан Батон". Це справжній заклад з історією. Галина Холодова, котра працює на підприємстві з часів його заснування, розповідає, що тут завжди випікали калачі й іншу здобу, окрім хліба. Щороку допрацьовують технологію, додають щось нове, аби калач мав свої особливі смакові властивості. Печуть не менше 15 тисяч.
Традиційно калачі ще будуть носити та смакувати до 19 січня, до Хрещення Господнього. Після цього святки закінчаться. А ось стосовно того, де ж здоба у Южному найсмачніша - можна впевнено сказати: у двох пекарнях всі знайдуть щось собі до смаку. Це як з борщем: при однаковому наборі інгредієнтів кожна господиня зварить його по своєму. Тому купувати калач краще там, де вже звикли.