У багатьох сім'ях "багато" накрити стіл до свята - споконвічна традиція. І якщо в місті намагаються готувати страви так, щоб не було величезного надлишку, то в сільській місцевості стіл повинен бути переповненим. Після застілля, особливо - новорічного (адже наш шлунково-кишковий тракт не звик активно працювати вночі), в животі виникають дивні відчуття: здуття, неприємні відрижки, бурчання, коліки й безліч інших неприємних симптомів. Для того, щоб якомога швидше і правильно повернути кишківник і шлунок до нормальної роботи, необхідно дотримуватися ряду рекомендацій:
- Ранок слід починати зі склянки чистої води, можна з лимоном, якщо немає ніяких протипоказань. Регулярно випиваючи вранці воду, згодом можна поліпшити своє травлення. Просто дайте організму прокинутися;
- Перший прийом їжі повинен містити максимум корисних речовин. Каша з фруктами або білковий омлет з овочами тільки підуть на користь. Не зайвою буде і зелень;
- Їжте мало, але часто. Наприклад, 5 разів в день, при цьому порція сніданку, обіду і вечері не повинна бути більше ніж 250 грамів. І не виключайте молочні продукти, якщо немає ніяких протипоказань;
- Будь-яке переїдання веде до того, що шлунок стає більшим. Через це він вимагає більшої кількості їжі. Візьміть на озброєння давню приказку: "Якщо ти не доїв, то наситився. Якщо наситився, то переїв. Якщо переїв, то отруївся". В ідеалі після прийому їжі ваш шлунок повинен залишатися порожнім на третину, щоб процес перетравлення пройшов успішно. З-за столу потрібно вставати з відчуттям легкого голоду. Майте на увазі, що відчуття ситості прийде до вас трохи пізніше, варто лише почекати 15-20 хвилин. Якщо ж ви з'їсте забагато - тяжкість і відчуття дискомфорту вам забезпечені. На цьому тлі ви починаєте відчувати втому, і вам хочеться спати, що ніяк не сприяє нормальному травленню;
- Для нормального травлення необхідне нормальне вироблення жовчі, шлункового і панкреатичного соку. Для поліпшення секреції вищезазначених органів необхідно вживати в їжу часник, цибулю, прянощі й гірчицю. Якщо у вас немає ніяких медичних протипоказань щодо вживання цих продуктів, то ви сміливо можете включати їх у свій раціон;
- Більше клітковини. Це той компонент, за допомогою якого відбувається очищення кишківника і поліпшується його перистальтика. Багато клітковини міститься у свіжих овочах і фруктах, а також у висівках. Тому для поліпшення травлення часто їжте висівки, додаючи їх потроху до своїх страв.
І найголовніше. Не потрібно різко сідати на дієту після свят. Організм і так в "стресі" після переїдання і випитого алкоголю. Тому потрібно замінити "погані" бактерії на "хороші": про та пребіотики, живі мікроорганізми, які є в молочних продуктах. Дотримуючись таким мінімальним рекомендаціям, ваша травна система обов'язково подякує у вигляді красивої шкіри, рівного кольору обличчя, міцними нігтями й волоссям і, що більш актуально для прекрасної половини людства, відсутністю целюліту.
За матеріалами "ТОнеТО".