Перш ніж сісти за святковий стіл, зверніть увагу на якість продуктів. Згідно з порадами медиків, в першу чергу отруєння можуть спровокувати такі продукти:
- фрукти, овочі та ягоди, особливо якщо були оброблені пестицидами або неналежно зберігалися - мийте їх ретельно;
- зіпсована риба може становити небезпеку для життя людини;
- м'ясо також необхідно зберігати правильно, легка термообробка (нижче 70 градусів за Цельсієм) не знищить мікроби;
- консерви: викиньте банку, якщо є ознаки здуття кришки або внутрішня частина банки покрита плямами іржі;
- готові страви зберігати не в холодильнику можна не довше двох годин;
- гриби потрібно вибирати дуже ретельно - отруєння може коштувати життя;
- молочні продукти, які зберігалися не в холодильнику;
- магазинні продукти з пошкодженою упаковкою та прострочені;
Готову і сиру їжу слід зберігати окремо. Суворо дотримуйтеся правил гігієни: після сирих продуктів обов'язково мийте руки;
Симптоми харчового отруєння:
- хвороба розвивається швидко: інкубаційний період становить від 1 до 6 годин;
- масовість: симптоми виявляються у всіх, хто вживав продукт;
- зростає температура;
- апетит знижений або його немає взагалі;
- діарея, блювота;
- біль у животі, здуття;
- слабкість і низький тиск;
- холодний піт, прискорене серцебиття.
Сильне отруєння може викликати ураження мозку і нервової системи, а також порушення зору.
Людині, яка отруїлася, можна надати першу допомогу вдома, але викликати "швидку" в терміновому порядку потрібно у разі:
- отруєння грибами або рослинами;
- з'явилися симптоми порушення свідомості та паралічу;
- отруїлася дитина до 15 років, вагітна жінка чи літня людина від 60 років.
Перша допомога при отруєнні:
- промити шлунок, випивши велику кількість чистої води: повторити кілька разів, поки зі шлунка не буде виходити вода без залишків їжі;
- прийняти сорбенти, щоб зупинити поширення токсинів (наприклад, активоване вугілля);
- не допускати зневоднення і пити велику кількість рідини: очищена вода, кип'ячена, мінеральна без газу (регідратуючі препарати допоможуть відновити водно-сольовий баланс);
- при відсутності блювоти та діареї слід вжити проносні препарати, щоб очистити організм;
- якщо не стає краще, потрібно звернутися за медичною допомогою терміново;
- якщо людині стало краще, протягом 5-7 днів слід дотримуватися дієти (легкі супи, відвар рису тощо);
- щоб відновити функції шлунково-кишкового тракту, не буде зайвим пропити курс пробіотиків і ферментних препаратів.
Медики рекомендують при отруєнні не робити наступне:
- не приймати препарати проти блювоти та діареї хоча б перші 3 години після отруєння;
- при болю у животі не можна приймати анальгетики або антибіотики без консультації лікаря;
- під час промивання шлунка не варто пити щось крім звичайної води: чаї, соки тощо.
У разі отруєння харчовими продуктами зверніться за консультацією лікаря.
Єдиний номер швидкої допомоги: 103.
Лиманська районна лікарня: (04855) 9-10-15.
За матеріалами МОЗ.