В Україні вже понад 20 днів триває війна Росії проти України. У цей тяжкий час усі переживають різний спектр емоцій, більшість із яких — негативні. Фахівці рекомендують у цей час їсти корисні та ситні продукти, які дадуть заряд енергії, серед них: овочі, м’ясо, риба, сир, яйця.
Дієтолог Ольга Безугла зазначає, що стресова ситуація, зміна звичного харчування можуть призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій, передає «Obozrevatel».
Збалансувати раціон мінімальними витратами та зусиллями можна, дотримуючись таких порад:
- Коли ми споживаємо продукти однієї групи, наприклад, лише вуглеводи, то насичення менше. Коли доповнюємо нашу тарілку крім вуглеводів за можливості білком і овочами, плюс жири, то насичення вище, а це означає, що наступне почуття голоду виникне значно пізніше.
- Надавайте перевагу продуктам тривалого зберігання, а також з відсутністю спеціальних умов їх зберігання, вони дозволять у разі відсутності електрики харчуватися повноцінно.
- Вуглеводи — найдоступніше джерело енергії. Беріть їх із круп, крохмалистих овочів, хліба, макаронів. По можливості чергуйте їх і вибирайте цільнозернові.
- Доповнюйте вуглеводи джерелами білка — м’ясо, сир, яйця. Альтернатива — м’ясні та рибні консерви або рослинний білок — бобові, сочевиця, квасоля (підходять і консервовані).
- Потребу у клітковині закриваємо за рахунок споживання доступних овочів: капуста білокачанна, заморозки, квашені або консервовані овочі. Зверніть увагу на суху морську капусту, її можна замочити та додавати до салатів — це відмінне джерело йоду.
- Щоб отримати більше енергії до раціону, додавайте жири, там цілих 9 ккал на 1 грам. Зараз це не авокадо та оливки, наприклад, а горіхи та рослинна олія (джерело вітаміну А, Д, Е, фолієвої кислоти), насіння, сало.
- Їжу вибираємо з усього можливого, орієнтуємось на наявність її довкола, у магазинах (якщо вони відкриті), у підвалах, у рідних.
Нагадаємо, які продукти мають бути в запасі та які речі обов’язково потрібно мати при собі в бомбосховищі при виникненні небезпеки.